TIP 1: Droog hout

Gebruik hout wat minimaal 1 jaar gedroogd is. Vochtig hout brand niet goed en zorgt voor veel rook en roetaanslag.

TIP 2: Luchttoevoer

Bij het aansteken alle luchtschuiven volledig openzetten, na een half uur stoken kan de onderste luchttoevoer (bijna) dicht. De bovenste alleen gebruiken als de kachel teveel warmte afgeeft.

TIP 3: Wees zuinig

Gebruik niet te veel hout tegelijk, de kachel geeft dan al vaak teveel warmte waardoor u de zuurstoftoevoer dicht gaat zetten en er veel roet ontstaat. Het is bijvoorbeeld beter om elk kwartier een blok hout toe te voegen dan één per uur vier blokken tegelijk.

TIP 4: Bijna uit

Vul de kachel pas bij als het vuur (bijna) uit is, de gloeiende kooltjes zijn vele malen heter dan het vuur. Het nieuwe hout ontsteekt gemakkelijk.

TIP 5: Omgekeerd

Steek de kachel eens ‘omgekeerd’ aan. Twee grote blokken op het rooster, twee kleine blokken er bovenop en het aanmaakblokje helemaal bovenop. Het aanmaakblokje maakt de aanmaakhoutjes aan en vervolgens ontbrande de grote blokken. Op deze manier brand de kachel rustig anderhalf uur lang zonder toevoeging van hout en is er nauwelijks roet aanslag.

TIP 6: Facebook

Zit u er warmpjes bij? Maak dan een leuke foto van het geheel en mail deze aan ons. Als u het goed vind zullen wij deze foto op onze Facebook pagina of website plaatsen.